Moxa therapie bij stuit- of dwarsligging

Als de baby in stuit- of dwarsligging ligt, is moxa therapie een eenvoudige en veilige manier om het draaien te ondersteunen.
Moxa is samengeperst bijvoetkruid, in de vorm van een soort sigaar.
Tijdens de behandeling wordt de moxa verwarmd wat een intense warmtestraling afgeeft, met de moxa zal ik op de buitenkant van je kleine teen (Meridiaan blaas 67) een kleine 15 minuten blijven. Dat gebeurt op beide voeten, aansluitend geef ik een korte voetreflex behandeling.

Belangrijk is hierbij is niet te wachten tot het laatste moment, maar bij voorkeur de behandeling te beginnen rond de 33e en 34e week van de zwangerschap.

De werking van moxa kan op 2 manieren worden verklaard. Gezien vanuit het perspectief van de reguliere geneeskunde is er sprake van verbeterde doorbloeding en toename van de activiteit van het spierweefsel in de baarmoeder. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de baby gestimuleerd waardoor de kans op draaien toe gaat nemen. 
Vanuit de Chinese Geneeskunde komt er een verwarmende energie (ofwel Yang) in het kleine bekken als je Blaas 67 verwarmt aan de zijkant van de kleine teen. De verwarmende energie in het kleine bekken zorgt voor beweging en betere doorbloeding. In het kleine bekken ligt ook de baarmoeder. Door de beweging wordt de baby ook beweeglijk en kan dan gaan draaien.

Er zijn vaak 1 tot 3 behandelingen nodig om te weten of het is gelukt of gaat lukken.

Voordelen moxa therapie bij stuit- of dwarsligging:

  • De behandeling is voor de aanstaande moeder en voor haar ongeboren baby zeer veilig.
  • De behandeling is niet belastend voor de moeder. De uitwendige draaiing door een gynaecoloog kan erg onaangenaam en belastend zijn.
  • Door moxa therapie is de kans 65% groter dat de aanstaande moeder op een natuurlijke manier kan bevallen.

Aanvulling
Behandeling met voetreflex is een goed aanvulling maar vervangt nooit de verloskundige of gynaecoloog. Behandeling gaat altijd in overleg.